Kesici Takım Malzemeleri

Bu makale SharpCAM teknik destek ekibi tarafından hazırlanmıştır. Sorularınız için         +90 312 999 78 65

Taşlardan ileri teknoloji kesim aletlerine kadar pek çok kesici aletler kullanılmıştır. CNC teknolojisinde sıklıkla kullanılan kesici takım tabiriyle, CNC işleme operasyonlarının bütününde kullanılan kesici bıçaklar, freze, matkap tabirleri ile aynı anlamı taşımaktadır. Bu makalede biz ” kesici takımlar ” olarak anacağız.

Gelişen teknoloji ile birlikte CNC kesici takım malzemeleri de, operasyon tiplerine göre değişiklik ve gelişim göstermiştir. Piyasada sıklıkla kullanılan takım malzemelerine birlikte göz atalım.

Karbon Çeliği

Kesici takım malzemeleri içerisinde ki en ucuz ve kırılgan grubu oluştururlar. Az miktarda manganez ve silikon içerirler. % 0,6 – 1,5 Karbon barındırırlar. Genellikle düşük devirlerde ki frezeleme, tornalama işlemlerinde tercih edilirler. 

HSS Takım Çeliği ( High-Speed Steel )

Yüksek hız çeliği olarak da bilinirler. Karbon çeliği üzerinde gelişmiş sertlik ve aşınma direnci kazandırmak adına tungsten, molibden ve krom malzemeler birleştirilerek HSS takım çeliği elde edilir. Yüksek talaş kaldırma özelliğine sahiptirler. Genellikle metal iş parçalarında tercih edilirler. 

Katı Karbür Çelik

Bu takım çeliği HSS ‘den daha fazla aşınmaya dayanıklıdır. Yüksek kalite gereken yüzey işlemelerinde, özel karmaşık operasyonlar gerektiren işlemlerde kullanılırlar. Aşınmaya karşı dirençli yapıları vardır. Daha çok yontulmaya maruz kalırlar ve dolayısı ile uzun kullanım ömürleri vardır. Genel olarak karbür takımlar titanyum, tungsten veya tantal gibi malzemelerin * sinterlenmesi ile yapılırlar. Yüksek ısı direncine sahiptirler. 

Seramik

Alüminyum oksit ve silikon nitrürden yapılmışlardır. Isı ve aşınma dirençleri diğer takımlarda görülemeyecek kadar yüksektir. Süper alaşımlar ve sert çeliklerin işlenmesinde ideallerdir. Yüksek korozyon dayanımına sahiptirler.

* Sinterleme: Genel itibariyle sintermeleme yüksek sıcaklıklarda birbirine temas eden malzemelerin birbirine bağlanmasıdır. Katı – sıvı hal sinterlemeleri olarak ayrılırlar ve metal taşınım olayları her iki süreçte de farklılıklar göstermektedir. 

Doğru takım tercihi yaptınığınıza emin misiniz?

SharpCAM CNC işleme uzmanımız, daha verimli çalışmanız için en uygun kesici takım önerilerinde bulunabilir. Aşağıdaki formu doldurarak, bizlerle hızlıca iletişime geçebilirsiniz.

Kesici takımlar hakkında daha fazla bilgi için makaleler sayfamızı ziyaret edebilir ya da bizleri arayabilirsiniz. SharpCAM olarak Türk CNC işleme teknolojisine katma değer sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.