CNC Dik İşleme Nedir?

Bu makale SharpCAM teknik destek ekibi tarafından hazırlanmıştır. Sorularınız için +90 312 999 78 65.

CNC Dik işleme nedir?

CNC dik işleme ; kesici takımlar yardımıyla katı bir bloktan ( iş parçasından ) malzeme çıkartılması esasına dayanmaktadır. Bir CAD modeline bağlı olarak tamamen bilgisayar kontrolü ile işlemler gerçekleştirilir. CNC ler ile hassas toleranslarda, mükemmel yüzey özelliklerine sahip parçalar elde edilebilir. Temelde CNC freze tezgahı olarak geçerler. Ancak kabiliyetleri çok daha fazladır. 

CNC dik işleme makineleri, bağlanan iş parçası üzerinde çok fazla operasyon (delik,kılavuz,diş,paht,radyus vs.)  gerçekleştirme yeteneklerine sahiptir. CNC işleme terimi ile CNC frezeleme eş anlamlı olarak yaygınlıkla kullanılır. Bir CNC freze tezgahı üzerinden işleme mantığını maddeler halinde aktaralım.

CNC Dik işlem nasıl çalışır?

1. Öncelikle CAD modeli, CNC makinenin algılayabileceği G kodlarına dönüştürülür. Bu dönüştürme işlemi için CAM programları kullanılır. Modelin geometrisine, tezgahın mimarisine göre uygun, mantıksal G kodları ile zaman ve malzeme tasarrufu yapılabilir. Bu anlamda CAM yazılımının doğru seçimi önemlidir. SharpCAM uygun fiyat ve mantıksal G kodları ile Türkiye’nin pek çok sanayi kuruluşunda G kodları oluşturmaktadır. 

2. İş parçası ( işleme yapılacak olan kütük ) uygun mengeneler ile CNC makine tablasına sabitlenir. Konumlandırma ne kadar hassas yapılırsa, ortaya çıkacak olan parçalarda o derece hassas olacaktır. Özel problar kullanılarak merkez alma, konumlandırma yapılabilir.

3. İş parçasından çok yüksek hızlarda (RPM) çalışan bir kesici takım ile kesme işlemi yapılır.

4. Kütüğün bir defa kurulum ile işlenmesi mümkün değilse tekrardan konumlandırılarak iş parçası üzerinde işleme yapılması gerekir.

5. Göz ve el ile parçalar incelenir. İşleme sonrası el ile çapak alma ya da ekstra yüzey işlemleri gerekebilir.

CNC Kesici Takım Tipleri

Farklı geometriler oluşturabilmek için farklı takım tipleri kullanılır. Takım tercihi yapılırken dik işleme nin özellikleri, hazırlanılacak olan parçanın tasarımı dikkate alınmalıdır. Kesici takımlar hakkında daha fazla bilgi için cnc kesici takım tipleri hakkındaki makaleyi okuyabilirsiniz.