CAD CAM Nedir?

Bu makale SharpCAM teknik destek ekibi tarafından hazırlanmıştır. Sorularınız için +90 312 999 78 65.

İmalat ve tasarım sektöründe CAD CAM sıklıkla duyulan tabirlerdendir. Hatta öyle ki çoğu kişi Türkçe okunuşu itibariyle KET KEM ifadesiyle araştırma içerisinde olabilirler. Bu makalede CAD nedir? CAM nedir? ve CAD CAM arasındaki bağlantıya dikkat çekeceğiz. 

CAD CAM Nedir?

Bilgisayar destekli tasarım anlamına gelen CAD, İngilizce olarak “Computer Aided Design” kısaltmasıdır. Bilgisayar desteği ile yapılan çizimler 2 boyutlu yada 3 boyutlu farketmeksizin CAD olarak tanımlanmaktadır. Örnek verecek olursak AutoCAD, SolidWorks birer CAD yazılımıdır.

CAD sistemleri ilk olarak tasarımların, çizimlerin otomatikleştirilerek hızlandırılması amacıyla çıktı. 1960 ‘lı yılların başında General Motors bu konuda öncülük yaptı. CAD sistemleri, parametrik tasarımlar sayesinde hızlı çizimler yapmaya yardımcı oldu. Önemli zaman kazandırıyor ve hataları en düşük seviyede tutuyordu. Yine 1960 ‘lı yıllarda havacılık sektöründe tasarlanan pahalı parça ve malzemelerin simülasyon görüntülerinin elde edilmesinde kullanılıyordu. 

CAD sistemlerinden alınan dataların üretime direkt verilmesi mantığından (NC) CAM sistemleri oluşmaya başladı. Dolayısı ile CAM bilgisayar destekli üretim anlamına geliyor. CAD /CAM sistemleri arasındaki uyum sayesinde, kusursuz ve rahat revizyonlar yapılan çizimler hızla imal edilebiliyor.

1970 lerde CAD/CAM sistemlerinin gelişmesinin bir diğer etkisi de bilgisayar sektöründe oldu. Silikon vadisi mikroişlemciler ve yonga üretimlerinde CAD/CAM sistemlerinin seri üretim abantajlarından yararlandı. Böylece satın alınamayacak kadar pahalı olan bilgisayarlar hem çok ucuzladı hemde boyutlarını ideal ölçüde düşürmede yardımcı oldu. Kalıpçılık, elektronik, makine ve pek çok sektörde kullanılmaya başladı. CAM yazılımları yıllar içerisinde daha fazla yetenek kazanmaya başladı. 

Netice itibariyle; CAD/CAM yazılımları bir parçanın ortaya çıkma süreci boyunca, sanal ortamda bütünüyle görüntülemeye, simüle ve analiz edilmesine yardımcı oluyor ve nihai ürünün ortaya çıkmasındaki son işlemi yerine getiriyor.