NC Uzantılı Dosya Yapma - G kodu Oluşturma

Bu makale SharpCAM teknik destek ekibi tarafından hazırlanmıştır. Sorularınız için         +90 312 999 78 65

NC uzantılı dosya oluşturma ya da G kodu oluşturmak hakkında bilgiler sunmadan önce kısaca NC uzantısı – G kodu nedir? açıklayalım.

%
O1 (TURN_FLANS)
(CYCLE TIME 2,33 MINUTES)
(20MM YÜZEY)
(T07, 8.5MM DRİLL)
(10MM PARMAK FREZE)
G40 G17 G80
G91 G30 Z0
M01
N1 T1 M6 (20MM YÜZEY)
G0 G90 G54 X90.0 Y10.0 M3 S1000
G43 Z50.0 H1 M8
…….

NC Uzantısı - G kodu Nedir?

NC uzantılı dosya oluşturma ya da diğer adıyla G kodu oluşturma hakkında bilgiler vermeden önce NC kodunu açıklamak sağlıklı olacaktır. Temel anlamda bilgisayarlı takım tezgahlarına, bir şeyin nasıl yapıldığını söyleyen programlama dilidir. Nereye hareket etmesi gerektiği, nasıl hareket edeceği G kodları ile anlatılmaktadır. G kodu “geometrik kod dili” anlamına gelir ve sayısal modelin aşağıdaki varyasyonlarını takip eder.

#M #N #G #F #S #Z #X #Y #T

Her birinin hangi anlama geldiğini kısaca açıklayalım;

  • N: Satır sırası
  • M: Çeşitli fonksiyonlar (su açma, durma vs.)
  • G: Hareket
  • X: X ekseninde hareket noktası Y: Y ekseninde hareket noktası
  • F: İlerleme hızı
  • S: Spindle hızı
  • Z: Derinlik
  • T: Takım seçimi

NC uzantılı Dosya - G kodu Oluşturma

G kodu hakkında kısa bilgi verdiğimize göre G kodu oluşturma ya da NC uzantılı dosya yapma hakkında bilgi verebiliriz. G kodu oluşturmanın 2 farklı yöntemi bulunuyor. 

  1. Bir CAM yazılımı ile otomatik G kodu hazırlamak : CNC ‘nin yapması gereken işlemleri bir CAM yazılımı ile hızlıca tanımlayarak kusursuz takım yolları hazırlayabilirsiniz. SharpCAM G kodu oluşturmanızda en basit yöntemi sunmaktadır. Burada ki en önemli nokta oluşturulan G kodlarının tezgah ve takım kullanım ömrünü uzatıcı olması ve iş parçalarını kaliteli şekilde hazırlamasıdır.
  2. El ile manuel program yazmak: Programlama diline hakim olunursa, basit işlemlerde el ile kodlama yapılabilir. Ancak ileri işleme gereken operasyonlarda ya da karmaşık geometriler de el ile kod yazmak kolay değildir. Çoğunlukla sorunları da beraberinde getirmektedir.

Sizin için NC dosyası hazırlamamızı ister misiniz?

Tezgahınızı ve takımınızı yormadan, en hızlı ve mantıksal takım yollaro için teknik ekibimize hemen ulaşabilirsiniz.

Form tarafımıza ulaştığında, sizinle en hızlı şekilde irtibata geçeceğiz. Dilerseniz iletişim bilgilerimizi kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz. 

SharpCAM kullanmak ne işe yarar?

SharpCAM hızlı ve mantıklı takım yolu oluşturmanın en makul yoludur. Basit kullanımı ile hızlıca öğrenmek mümkündür. El ile kodlama yapmanın mümkün olamayacağı işlerde olduğu gibi, el ile yapılan kodlamalara oranla çok daha iyi sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır. SharpCAM ve modülleri hakkında detaylı bilgi için bizim ile irtibata geçebilir, ücretsiz ve süresiz demo sürümünü dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.